Зареждане...

Град с непозната хилядолетна история, дух и традиции

 

Град Черноморец! Или както мнозина го наричат - "Българският Корнуол"!

Градчето, което кацнало на един от най-красивите и живописни полуострови с всяка изминала година става все по-популярно, печели нови и нови почитатели и се превръща в една от най-желаните и атрактивни морски дестинации. Гр.Черноморец се намира на 24 км на югоизток от гр. Бургас, на южния бряг на големия Бургаски залив (има формата на морска подкова, обърната с отвора на север) и на 6 км. от гр. Созопол. Разположен е в своеобразна падина край брега, на малък залив до самото море, който още от стари времена гърците наричали "Агиос Николас" ("Св. Никола"). Той именно е дал и името на селището. До 1951 година градът се е наричал "Свети Никола" и е имал статута на село, а с решение на Министерски съвет от 02.12.2009 година получава статута на град.

Уникален със своето разположение, кацнал на красиви морски брегове, гр. Черноморец прилича на разцъфнало цвете, което омагьосва със своята красота и атрактивност. В близост до източна Странджа планина, със своя леко нагънат релеф, той предоставя на своите граждани и гости магнетична панорамна гледка. За любителите на екстремните скокове и подводните спортове градът предлага уникален скален бряг, напомнящ неповторимите високи брегове на очарователния Корнуол.
Ако сте от онези туристи, които предпочитат спокойствието на малкия черноморски град, далеч от суетата на морските бетонни курорти, далеч от шумните туристи и още по-шумните летни заведения, ако искате да се насладите на романтиката на уединените заливи и прекрасните скални фиорди, то това е вашето място!

Ако искате да се потопите в тишината и спокойствието на китното градче, да съберете слънчев загар и да усетите гостоприемството на малките семейни хотели, това е вашето място. Град с древна история,град с модерно настояще и светло бъдеще. Град, който приканва да обърнете поглед на север и да достигнете до красивия нос Емине, а на юг до прекрасните извивки на магичния резерват "Аркутино". Град, който има с какво да ви очарова и да изпълни ваканционните ви дни с много красота, настроение, наситени летни емоции, усещане за пълен релакс и незабравими спомени, които ще ви топлят през студените зимни месеци!


ИСТОРИЯ И СЪВРЕМЕННОСТ

Първите исторически сведения, свързани с възникването на селището датират от IV-III век пр. Христа, когато се счита, че днешния Черноморец е бил древно търговско селище. За това говорят старинните каменни зидове, сред които са  открити строителна и битова керамика, ранноримски амфори, т.н. плоски коринтски керемиди и други ценни съдове. Учените предполагат, че по това време търговията се е извършвала по море, като всичко е било пренасяно с кораби. Това безценно историческо богатство е разкрито по време на археологическите разкопки от 80-те години на миналия XX век, проведени до военното поделение на селището. Откритите там ценни етнографски паметници свидетелстват за времена, наситени с богата история, активен живот и още по-активна търговска дейност.

В древната история на града има много легенди - едни по-реалистични, други пропити изцяло с различни мистични загадки и противоречиви сведения. Може би най-известната легенда (датираща от XVII-XVIII век) е за един византийски търговец, който пътувайки сред бурните вълни на Черно море, на кораб пълен със стока, е застигнат от страшна буря. Отчаян, търговецът дава обет пред Бог, че ако се спаси, на мястото, където го изхвърли бурята, ще построи параклис. Така и става. На нос "Акра" той издига параклис и го нарича на покровителя на моряците и рибарите – "Св. Никола". Друга легенда, разказвана от местните хора, е за кораб с моряци, пътуващи в Черно море. Корабът се разбива на брега на сегашното селище. Всички моряци остават живи и здрави, защото с тях е била икона на "Св. Никола". В знак на благодарност към Светеца-спасител те построяват параклис. Според различни исторически източници в същия този период група семейства, около двадесет на брой, прокудени от различни крайморски селища, се заселват да живеят около новопостроения параклис. Там вече съществувал чифликът на заможна созополска фамилия, чийто стопанин започнал да продава и да дава под наем от земите си на новопристигналите семейства. Така се “родило” селището "Св. Никола" (като официална година за  възникването му е обявена далечната 1728 година).

Може да има и други предания и легенди, които хората не са успели да съхранят, но по-важното е, че всички те са свързани със Светеца Никола, който и до днес е покровител на местните жители.

За гр. Черноморец могат да бъдат разказвани още много интересни легенди. Всяка от тях има свой собствен живот, своя доза истина или измислица, свое свещено място в сърцето на всеки местен жител. Това е коренът, който държи устоите на българщината и създава усещането за нещо стойностно, безценно и съкровено. Това е и онази малка частица идентичност, която топли душата на черноморци и подхранва тяхната любов и привързаност към родното място. А то е красиво! Динамично! Омагьосващо! Българско!

Едно от най-любимите места за жителите на Черноморец е православния храм „Св. Никола”. След опожаряването му  през 1994 година, когато огънят стопява дори металните свещници, в пепелта хората откриват три неща – дървен кръст, евангелие и икона на "Св. Никола". Евангелието е подарък от руския цар, а иконата е тази, която спасява при корабокрушение група моряци. От тогава до сега, с всеотдайността на отец Стилиян и родолюбиви граждани, храмът става все по-неузнаваем. Със своята "Райска градина", прототип на тази от Библията, Аязмото, камбанарията, безценните си икони и топлата си атмосфера, храмът е част от най-важните символи на града.Той е притегателно място и за всеки гост, който веднъж потопил се в неговата мистична духовност, остава завинаги свързан с онази Божествена магия, която изпълва сърцата с обич, а душите с покой.

Важен притегателен център за всеки турист е и музеят "Св. Никола". Музейната експозиция е създадена през септември 2014 г. Финансирана е по европроект от ОП „Регионално развитие“. Музеят се състои от две зали – археологическа и етнографска, и лапедариум, в който може да се види богата колекция от каменни котви – най-старите котви, открити на дъното на Созополския залив. Археологическата експозиция, наречена „Хилядолетното начало“ представя древната история на района чрез част от находките, открити при теренни проучвания, проведени от екипи на Националния исторически музей и Археологическия музей в гр. Созопол. В него могат да се видят както каменни и костни оръдия на труда, така и култова глинена пластика и битова керамика от епохата на късният неолит, халколита и раннобронзовата епоха. Най-ранните находки датират от VI-то хилядолетие пр. Хр. Сред множеството изложени находки, особен интерес будят глинената потта за топене на метал, открита в яма от втората половина на 5 хил.пр.Хр. и медния слитък от 6 хил.пр. Хр. Тези находки ясно свидетелстват за един от основните поминъци на населението в района, а именно – добив, обработка и търговия с медна руда. Вторият етаж на музея се заема от етнографска експозиция под наслов „Бит и култура на населението от Крайбрежна Странджа“. Там могат да се видят облекла от странджанския край и вещи от бита. Музейната експозиция се намира в централната част на гр. Черноморец.

Градът очарова своите жители и многобройни гости и със самобитния си дух, толкова характерен за малките ни градчета - духът, който те кара да се чувстваш като у дома си, там, където е твоето огнище, твоя дом, твоя корен. Но той е завладяващ и с още нещо - с пленителния чар на височинните си брегове, с красивите крайморски лагуни, със забележителните си каменни образования, с пъстротата и колорита на очарователния градски пейзаж. А вечер, когато слънцето загърне красивия морски хоризонт, най-желани със своите цветни светлини и примамливи предложения са красивия централен площад, главната търговска уличка и разбира се, уникалната крайбрежна алея, която изпълва с емоции, създава настроение и оставя незабравими летни спомени. Пленително е и новото ни пристанище, което приютява много рибарски лодки и яхти. Там винаги могат да бъдат видени и множество рибари, търпеливо чакащи своя ежедневен улов. От пристанището потегля и нашия пиратски кораб - морската ни лятна атракция.

Гр. Черноморец е известен най-вече със своите красиви плажове. Близо деветкилометровата плажна ивица е разделена  на четири плажа. Това са: Централен градски плаж (намира се на 5 мин. пеша от "Boutique Villa Amalia") - плажът е разположен в тихия северен залив и е естествено продължение на най-цветната, най-посещавана и най-атрактивна търговска улица. Сгушен е в пазвата на новопостроеното градско пристанище, което го пази от бурните морски течения и създава условия за едно спокойно и лежерно плажуване. Централният плаж е известен със своя златист пясък, топли и плитки води, което го прави особено предпочитан от семейства с деца и любители на спокойните летни развлечения; залив "Вромос” (намира се на 1,2 км. от "Boutique Villa Amalia") - заливът е разположен между гр. Черноморец и с. Атия и е забележителен със своя лековит черен пясък (на плажа „Вромос“ работеше единствената подводна археологическа експедиция, по време на която бяха открити уникални находки - под  водите на залива е открито древно търговско селище и тържище с уникална за времето си канализация от глинени тръби, скрепени с хоросан. Ценните находки са характерни за периода на Елинистическата епоха през четвърти-трети век преди Христа, като най-ранни от тях са гръцките амфори от пети век пр. Христа, както и каменните блокове от откритите старинни зидове); плажът на къмпинг „Черноморец“ (намира се на 6 мин. пеша от "Boutique Villa Amalia") - малък и уютен плаж с невероятна гледка към о-в "Св. Иван" и вилно селище "Червенка" - намира се близо до най-новата и модерна част на града и вилната зона. Скътан в пазвите на малка горичка, плажът очарова със златистия си пясък и малките заоблени камъчета. Той е любимо място на хората, които предпочитат уединението и спокойствието.Най-посещаван, най-известен, най-красив и най-желан е плажът на къмпинг "Градина" - т.н. "Царски плаж" (намира се на 1,5 км. от "Boutique Villa Amalia"). Със своята 5 километрова плажна ивица този плаж предоставя невероятни условия за прекарване на една незабравима лятна ваканция  – оживен, пъстър, изпълнен с непрестанна весела глъч, впечатляващ със златистия си пясък, безкрайната плажна ивица, простираща се от гр.Черноморец до гр. Созопол, красивите дюни, вълшебните брегове и кокетните плажни барове, плажът на к-г "Градина" е най-добрата плажна инвестиция за всеки турист (солидно доказателство за името "Царски плаж"). Подходящ е за различни водни спортове – летене с парашут, водни ски, джет, сърф, банан, водно колело. От плажа се открива прекрасна панорамна гледка към вилно селище "Червенка", гр. Созопол и о-в "Св. Иван".

Малко места по нашето Черноморие могат да се похвалят с такова плажно разнообразие. Четири плажни ивици - четири различни възможности за изживяване на една вълнуваща, емоционална и незабравима ваканция. Четири уникални предложения, които ще задоволят и най-изисканите претенции. Четири вида спомени, които ще попълнят семейния ви фотографски архив и ще оставят в сърцата ви усещането за една изживяна морска приказка.

Днес гр.Черноморец е едно модерно, вечно обновяващо се, динамично, младо и красиво градче. Предпочитано място от всички, които ценят спокойната и уютна атмосфера на малките селища - все по-желани, все по-атрактивни, все по-мечтани. Със своя младежки дух, добре поддържана градска среда, уютни ресторантчета, сгушени магазинчета, красивите малки семейни хотелчета и близостта си както до гр.Бургас, така и до античния Созопол, гр.Черноморец печели все нови и нови почитатели. Посетите ли го веднъж, вие ще останете запленени завинаги. И ще се връщате отново, и отново, и отново!

Призове на гр. Черноморец:

2006 г. – "Златна карта" за уникално историческо и културно наследство, получена от Националния конвент на експертите и Официалното представителство на уникалните селища в Европа.

2007 г. – Награда "Златен печат" за уникално Европейско селище от Официалното представителство на уникалните селища в Европа и Европейски форум на експертите.

КЛИМАТ

Гр.Черноморец е характерен със своя мек климат и приятни температури. Тук лятото е прохладно,а зимата мека, което не позволява дългото задържане на снежна покривка. Средната температура на въздуха (от май до септември) е 22°-23 градуса, което позволява на любителите на спокойните морски уикенди да посещават града както преди, така и след активния туристически сезон. Слънчевото греене е най-силно през месеците юни и юли. Валежите през лятото са оскъдни, а влажността на въздуха е около 75%. Морската водата е приятна за къпане от началото на месец юни до месец октомври.

 

Ако сме предизвикали Вашето любопитство