Зареждане...

Изпълнете дните си с приключения!

Район, богат на красиви преживявания, забележителни природни дадености и незабравими впечатления!

Замъкът "Влюбен във вятъра"

Потопете се в приказния разкош на един замък от детските приказки

Замъкът „Влюбен във вятъра” се намира в село Равадиново - на 3 км. от град Созопол и на 9 км. от гр.Черноморец. Той е осъществената детска мечта на своя собственик и строител - Георги Тумпалов. Началото му е поставено през далечната 1996 г., когато с денонощния труд на цялото си семейство и работници от селото Георги Тумпалов започва изграждането на тази каменна приказка. Според виждането на собственика стилът на замъка е приказно вълшебен. Това, според създателя, е тайната на неговото магическо въздействие. Изграден е изцяло от камък, който е специално добит от недрата на Странджа планина. Камъкът е мраморизиран варовик и присъства навсякъде – в оградата, изкуственото езеро, стените и кулите, параклиса и избата.

Странджа

Една от най-интересните планини у нас

Странджа е планина с хилядолетна история. Като крайбрежна планина тя е неразривно свързана с водата и морето. Богатите рудни и мраморни находища и гъстите дъбови гори, доставящи изобилен и качествен материал за строеж на кораби, векове наред са създавали среда за развитие на рударство, мореплаване и търговия . Не случайно през 610 г. преди Христа на малък полуостров в северна Странджа е основана прочутата древногръцка колония Аполония (днешния гр. Созопол).

Крепостта "Акра"

Новата археологическа сензация по Южното черноморие

Крепостта "Акра" е новата археологическа сензация по Южното ни Черноморие. Откриването и не е неочаквано - още военните, чиято секретна база е била локализирана край Черноморец преди години, са съобщавали за археологически следи от нея. Обектът е регистриран за първи път от директора на археологическия музей в гр. Созопол Димитър Недев още през 1992 г., но до 2012 година там не е имало никакви проучвания. Според Недев тогава е вървяла денационализация на земята и обектът е трябвало да се обозначи - с цел избягване на бъдещи реституционни претенции. По този начин той предотвратил опасността по-късно над древните останки в морето да кацне някоя богаташка вила.

Град Созопол

Перлата на Южното черноморие

Созопол е най-старият град по българското черноморско крайбрежие. Разположен е на живописен полуостров в южната част на Бургаския залив, на около 30 км. от гр. Бургас и на 6 км. от гр. Черноморец и "Boutique Villa Amalia". Първото име на града, дадено му от гръцките колонисти при неговото създаване е Антеа. По-късно то е променено в Аполония - в чест на древногръцкия бог Аполон, покровител на изселниците, почитан и като лечител. От късната античност Аполония е известна като Созополис, Созополи, в превод град на спасението, избавлението или оздравяването. През османския период името се видоизменя в турското Сизеболу или Сизеболи.

Беглик Таш

Магнетичното тракийското светилище

Тракийското светилище "Беглик Таш" е онова неземно чудо, което създава невероятната мистика, докосваща душата, омагьосваща сетивата и създаваща усещането за вечност. Светилището очарова със своя естествен скален ансамбъл. Съставено от сиенитни блокове с различни размери и форма, то образува т.нар. "in situ", получени в резултат на сферичното изветряне на скалите на Росенския плутон. Същевременно "Беглик Таш" е едно от най-големите праисторически мегалитни светилища на територията на цяла България. То е известно на българската археологическа наука още от теренните обхождания на Карел Шкорпил в България, осъществени в годините след Освобождението на страната от османска власт.

Резерват "Ропотамо"

Домът на водните лилии

Резерватът „Ропотамо” се намира на около 50 км южно от гр. Бургас (на около 25 км. от Boutique Villa Amalia), на територията на община Приморско. Разположен е около двата бряга на р. Ропотамо, чието течение, до вливането си в Черно море, минава покрай големи пясъчни дюни. През 1940 г. местността е обявена за защитена територия, a през 1992 г. е разширена и обявена за резерват с обща площ 1000.7 ха. На територията на резервата се намират множество интересни и уникални природни обекти - заливната тераса на река Ропотамо с естествени лонгозни гори, естествени пясъчни дюни с разкошна плажна ивица, широколистни гори със средиземноморски елементи. В резервата е установено и находище на морски пелин (Artemisia maritima).
Ако сме предизвикали Вашето любопитство